Edelstenen

Jarrèl_Exclusiev_Jewelry_selecteren_edelstenen

Edelstenen, ware geschenken van de natuur, vinden hun oorsprong in zeldzame hoeken van onze planeet, zoals mijnen en rivierbeddingen. In hun ruwe vorm zijn deze stenen nog niet geschikt voor verwerking in sieraden, omdat ze niet de prachtige lichtreflectie vertonen waar we zo van houden. Het geheim zit in het slijpen, waarbij de stenen hun ware glans onthullen en hun kleuren tot leven komen.

Edelstenen zijn pure natuurproducten, altijd uniek in hun verschijning. Ze vertonen variaties in eigenschappen zoals hardheid en kleur, zelfs als ze van dezelfde soort zijn. Deze verschillen ontstaan doordat ze op diverse locaties worden gevonden, waar de samenstelling van de grond hun kleuren beïnvloedt.

De waarde van een edelsteen wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder kleur, helderheid, zuiverheid, glans en reflectie. Sommige edelstenen zijn uiterst zeldzaam, wat hun prijs aanzienlijk kan verhogen.

Bij Jarrèl Exclusive Jewelry passen we diverse slijpwijzen toe om de natuurlijke schoonheid van edelstenen te accentueren. Het doel van onze slijpers is om de eigenschappen, zoals kleur en glans, op hun best te laten uitkomen. De keuze voor een specifieke slijpwijze hangt af van het type steen. Ondoorzichtige stenen, zoals maanstenen, stralen het mooist wanneer ze cabochon (glad en bol) worden geslepen. De slijpwijze heeft niet alleen invloed op de schittering van een sieraad, maar ook op de algehele uitstraling ervan. Bijvoorbeeld, een citrien kan worden geslepen met facetten, wat een intense schittering creëert, of rond en bol, wat een meer ingetogen uitstraling geeft. Bij Jarrèl omarmen we de diversiteit van edelstenen en hun unieke schoonheid, en we streven ernaar om elke steen tot zijn volle glorie te laten schitteren in onze exclusieve juwelen.

Slijpwijzen voor edelstenen:

Briljant:

Briljant is een slijpwijze die veel wordt toegepast bij diamanten. Een briljant geslepen diamant heeft in totaal 57 of 58 verschillende slijpvlakken. Door de slijpvlakken in de juiste verhoudingen te maken ontstaat de beste reflectie van het licht in de steen van binnenuit. De basis voor deze slijpwijze is; een ronde steen met een korte bovenzijde die taps toeloopt met een puntige onderkant.

Cabochon:

Om een steen cabochon te slijpen wordt eerst de vorm bepaald. De basis van de steen kan bijvoorbeeld rond, ovaal, drie- of vierzijdig met afgeronde hoeken of een hartvorm zijn. Nadat de steen in vorm is gemaakt begint het slijpen. Er worden eerst laagjes afgeslepen totdat de steen de juiste bolling heeft gekregen. Tenslotte wordt de cabochon geslepen steen gepolijst. Een cabochon geslepen steen geeft een fraaie glans aan de buitenkant van de steen. Deze slijpwijze wordt  over het algemeen toegepast bij ondoorzichtige stenen. Bij transparante stenen gebeurd dit ook alleen dan kiezen ze er bewust voor de schittering ingetogen te houden.

Facet:

Een facet geslepen edelsteen heeft geometrisch verdeelde vlakjes. Het kenmerk is dat de bovenzijde van de steen vlak wordt gemaakt, vervolgens worden er schuine slijpvlakken aan de bovenzijde gemaakt. De onderzijde is altijd iets dikker en heeft ook geslepen vlakjes. Door de vlakke bovenzijde zijn de vlakken die aan de onderzijde zijn geslepen zichtbaar. Op het moment dat er licht in de steen valt ontstaat er een mooi schouwspel van licht. Deze slijpwijze wordt toegepast bij transparante stenen vanwege de werking van het licht. Hierdoor krijgt de steen meer schittering en komt daarom op zijn mooist tot zijn recht.

Gedipt:

Gedipt slijpsel is van toepassing bij langwerpige hoge edelstenen die hangend in sieraden worden verwerkt, zoals bij oorhangers. De edelstenen worden eerst in een gladde pegelvorm geslepen die het dikste gedeelte aan de onderzijde heeft. Door alleen de onderzijde van de pegelvorm te slijpen met facetvlakjes ontstaat een gedipt slijpsel. Op deze manier ontstaat een subtiel bewerkte edelsteen die een combinatie heeft van ingetogenheid en schittering. Deze slijpwijze wordt  het meeste toegepast bij transparante edelstenen.

Random:

Er wordt voor bepaalde sieraden vanuit esthetisch oogpunt gekozen om edelstenen random te laten slijpen. Een random slijpsel heeft een bolvormige bovenzijde met allemaal verschillende kleine vlak geslepen facetten. Hierbij gaat de slijper intuïtief te werk en ontstaat er een onregelmatige vlakjesverdeling. Deze slijpwijze geeft een edelsteen een informele en speelse uitstraling.

Deze slijpwijze wordt gebruikt bij transparante en ondoorzichtige edelstenen.

Roosslijpsel:

Roosslijpsel is bekend als een oude slijpwijze die vroeger werd gebruikt om diamanten te slijpen. Bij een Roosslijpsel wordt de steen eerst gespleten zodat er een vlakke zijde ontstaat voor de onderzijde van de edelsteen. Daarna wordt de steen in de vorm gemaakt voor het sieraad. De meest voorkomende vormen zijn rond en ovaal. Vervolgens wordt de bovenkant geslepen. Dit kan in gelijke maar ook in ongelijke vlakken geslepen worden. Hier wordt door de slijper gekeken wat er weg kan worden geslepen zodat de eigenschappen van de edelsteen, zoals kleur en glans, het beste tot zijn recht komen.

Roosslijpsel wordt gebruikt bij diamanten, saffieren en bij transparante en semitransparante edelstenen.

Schaakbord:

Een schaakbordslijpsel lijkt op een random slijpsel. De steen is altijd bolvormig aan de bovenzijde en bij een schaakbord slijpsel zijn de geslepen vlakken geometrisch verdeeld in de vorm van vierkantjes die doen denken aan een schaakbord. Op de bolle vorm van een edelsteen ontstaan door de rondingen vervormingen van de vierkantjes, maar het lijnenspel loopt altijd recht door.

Deze slijpwijze wordt gebruikt bij transparante edelstenen.


Eigenschappen van edelstenen:

Hardheid:

De hardheid van een edelsteen bepaalt de mate van sterkte en krasbestendigheid. De hardheid wordt uitgedrukt in een getal van 1 tot 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Het mineraal talk heeft hardheid 1, gips hardheid 2 en diamant heeft hardheid 10. Hoe lager de hardheid, hoe krasgevoeliger de edelsteen is. Vanaf hardheid 6 is de edelsteen met een mes nog nauwelijks te bekrassen. Vanaf hardheid 7 kan een edelsteen een kras maken op bijvoorbeeld glas. De hardheid van een edelsteen wordt gevormd door de druk die op de steenvorming is uitgeoefend. Zo is bijvoorbeeld een diamant gevormd uit koolstof en heeft miljoenen jaren lang in de grond gezeten onder zeer hoge en langdurige druk. De koolstof is zo hard samengeperst  en daardoor getransformeerd tot diamant.

Edelsteensoorten:

Agaat:

Agaat wordt gevormd wanneer ondergronds water met hoge concentraties silica in holtes van rotsen doorsijpelt. Wanneer de opgeloste siliciumdioxide neerslaat tegen de wanden van de holte, verandert de afzetting langzaam maar zeker in agaat. Dit proces neemt duizenden jaren in beslag, waardoor er zich op verschillende tijdstippen afzonderlijke lagen silicagel vormen, telkens met een andere samenstelling. Zo ontstaan de typische banden of strepen van agaat.

Glans, lichteffect en kleur:

Agaat heeft een glanzende, zijdeglans en is niet of nauwelijks transparant. Agaat komt in veel verschillende kleuren voor en is soms streperig. Agaat heeft een karakteristieke en informele uitstraling.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van agaat bevinden zich in Brazilië, Uruguay, de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk. Agaat wordt meestal in gesteente gewonnen en in mindere mate in rivierbeddingen.

Hardheid:

De hardheid van agaat is 6,5 tot 7 op de schaal van Mohs.

Ambroniet:

Ambroniet is een calciet soort, altijd geel van kleur. Calciet is een veel voorkomend mineraal dat voornamelijk bestaat uit calciumcarbonaat wat ontstaat doordat er een chemische reactie op een natuurlijke manier plaatsvind tussen calcium en koolstofdioxide. Calciet is het hoofdbestanddeel van Kalksteen en Marmer.

Glans, lichteffect en kleur:

Ambroniet heeft een licht wasachtige glans en is niet transparant. Ambroniet is geel van kleur met enkele kleurnuances.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van Ambroniet bevinden zich in Brazilië, Peru en Tsjechië.

Hardheid:

De hardheid van Ambroniet is 3 op de schaal van Mohs.

Amethist:

Amethist is een vorm van kwarts in een violette variëteit. De kwarts ontstaat een op een onderlaag in de vorm van prisma’s, waarin de kleur het krachtigste is. De prismatoppen worden afgeslepen om vervolgens verwerkt te worden tot edelstenen die geschikt zijn voor juwelen. Het amethistkwarts kan heel goed worden verhit tot temperaturen tussen 470 en 750 graden Celsius, waardoor de kleur van de kwarts verandert en op deze manier wordt groene amethist gevormd.

Glans, lichteffect en kleur:

Amethist heeft een glanzende, glasachtige glans en is transparant. Naarmate de edelsteen transparanter is krijgt het invallende licht de kans om in de steen te schitteren. Amethist is paars of groen van kleur.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van amethist bevinden zich in Rusland, Armenië, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije, Zwitserland en Ierland.

Hardheid:

De hardheid van amethist is 7 op de schaal van Mohs.

Aquamarijn:

Aquamarijn kan kleurloos, blauw, groenachtig tot groen en geelachtig van kleur zijn. De steen is berylsoort . Aquamarijn ontstaat uit de reactie van magma met pegmatieten, een gesteente met een hoog gehalte aan mineralen, waaronder beryllium en aluminiumsilicaat. Wanneer magma met deze gesteenten in aanraking komt, worden er grote hoeveelheden warmte geproduceerd. Deze warmte zorgt voor de vorming van aquamarijn kristallen in het gesteente. De typische blauwgroene kleur van aquamarijn is te danken aan de aanwezigheid van ijzer tijdens deze reactie.

Glans, lichteffect en kleur:

Aquamarijn heeft van nature een zeer lichte blauwe kleur. Aquamarijn bestaat zowel transparant als melkachtig en heeft een glanzende, glasachtige glans als de steen transparant is en een zijdeglans als de steen melkachtig is. Een transparante aquamarijn schittert rijkelijk maar is erg licht van kleur terwijl een melkachtige aquamarijn een fraaie blauwe kleur heeft.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van aquamarijn bevinden zich in Brazilië, Nigeria, Kenia, Madagaskar, Mozambique, Angola, Rusland en Pakistan.

Hardheid:

De hardheid van de aquamarijn is 7,5 tot 8 op de schaal van Mohs.

Aventurijn:

Aventurijn ontstaat wanneer kwarts smelt en opnieuw kristalliseert en hierbij deeltjes van andere mineralen “opneemt” of insluit. Deze insluitsels zijn bepalend voor de kleur van de aventurijn. Deeltjes fuchsiet resulteren in groene aventurijn, de meest voorkomende variant. Hematiet lever dan weer rode, oranje of bruine aventurijn op, en muscoviet doet blauwe, grijze of witte aventurijn ontstaan.

Glans, lichteffect en kleur:

Aventurijn heeft een glanzende, zijdeglans en heeft een ondoorzichtige structuur, waardoor de kleurbeleving zacht en helder is. Aventurijn is meestal groen van kleur.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van aventurijn bevinden zich in India, Brazilië, Noorwegen, Spanje en Rusland.

Hardheid:

De hardheid van aventurijn is 7 op de schaal van Mohs.

Bergkristal:

Bergkristal is de meest voorkomende kwarts variant. Deze zuivere en heldere edelsteen werd al zo’n 10.000 jaar geleden in het Mesolithicum gebruikt als helende steen, maar ook als siersteen. Bergkristal wordt net als de andere kwartssoorten gevormd uit een verbinding tussen silicium en zuurstof. De steen ontstaat vooral in ondergrondse gangenstelsels onder hoge hitte, bijvoorbeeld in magma wanneer dit geleidelijk afkoelt, maar ook door heet ondergronds water. Bergkristal is over het algemeen helder en doorzichtig, maar wanneer kristallen in heet water zijn opgelost en als mineralen worden afgezet kunnen ze een witte kleur hebben. In de afgezette kristallen zitten dan kleine belletjes water of gas die voor de witte kleur zorgen.

Glans, lichteffect en kleur:

Bergkristal heeft een glanzende, glasachtige glans en is transparant. Het licht in een bergkristal schittert bescheiden. Bergkristal is kleurloos.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van bergkristal bevinden zich in India, Sri Lanka, Kenia, Madagaskar, Brazilië, Californië in de USA, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en Polen.

Hardheid:

De hardheid van bergkristal is 7 op schaal van Mohs.

Bronziet:

Bronziet is een vulkanisch mineraal, die een van de verschillende kleuren hyperstheen is. De naam van het woord hypersteen is afkomstig uit het oude grieks, wat bovenkracht betekent. De kleuren ontstaan doordat de mineralen ijzer en magnesium in hyperstheen is opgenomen.

Glans, lichteffect en kleur:

Bronziet heeft een zijdeglans en is niet transparant. Door de structuur van de kristallen heeft de edelsteen gemeleerde kleuren van verschillende bruin- en bronstinten wat zorgt voor een ingetogen uitstraling.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van bronziet bevinden zich in new York en in tal van rivierbeddingen verdeeld over de hele wereld.

Hardheid:

De hardheid van Bronziet is 5,5 tot 6 op de schaal van Mohs.

Carneool:

Carneool is een chalcedoonvariant die meerdere tinten kan hebben. Dit kan variërend van een wittig oranje tot een bruine kleur. Over het algemeen is de kleur doorschijnend en oranjerood. De kleur hangt af van de temperatuur waaronder de edelsteen is ontstaan, en de hoeveelheid ingesloten water. Bij lagere temperaturen ontstaat een geel tot oranje carneool met veel hydroxide. Bij hoge temperaturen verdampt het meeste water, en zit er dus minder water in de steen. Hierdoor kleurt de carneool  donkerder rood tot bruin. Ook de hoeveelheid ijzer in het gesteente draagt bij aan de rode kleur.

Glans, lichteffect en kleur:

Carneool heeft een glanzende, glasachtige glans en is niet transparant. Daardoor heeft deze edelsteen een fraaie rode kleur met een ingetogen uitstraling.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van carneool bevinden zich in India, Saoudi-Arabië, Egypte, Brazilië, Australië, Uruquay, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

Hardheid:

De hardheid van carneool is 7 op de schaal van Mohs.

Chalcedoon:

Chalcedoon is edelsteen van een kwartsmineraal in wit tot lichtblauw met een streepstructuur. De kostbaarste chacedoon is helderblauw en deze komt uit Namibië.

Glans, lichteffect en kleur:

Chalcedoon heeft een glanzende, glasachtige glans en is niet transparant. De kleuren varieren in verschillende wit- tot blauwtinten met een streepachtige structuur. Door de lichtinval in de steen straalt de steen bijna van binnenuit waardoor de kleurnuances zacht uitstralen.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van chalcedoon bevinden zich in Brazilië, Madagaskar, Uruguay, India en Groot Brittanië.

Hardheid:

De hardheid van chalcedoon is 6 tot 7 op de schaal van Mohs.

Citrien:

Citrien hoort bij de kwarts familie en kan in fraaie prisma’s voorkomen net zoals bergkristal en amethist. Citrien is een wat duurder kristal en wordt soms wel eens gemaakt door het zelf branden van amethist, die als hij op hoge temperatuur verhit wordt inderdaad donkergeel en citrien wordt. Gebrande amethist (die dan ook citrien genoemd wordt) heeft net zoals de natuurlijke citrien een werking. De echte natuurlijke citrien die door verhitting op natuurlijke wijze zijn gouden kleur heeft gekregen is meer waard en duurder.

Glans, lichteffect en kleur:

Citrien heeft een glanzende, glasachtige glans en is transparant. Naarmate de edelsteen transparanter is krijgt het invallende licht de kans om in de steen te schitteren. Citrien is meestal geel van kleur, maar een madeira citrien is oranje.

Herkomst:
De belangrijkste vindplaatsen van citrien zijn Brazilië, Madagaskar en Rusland.

Hardheid:

De hardheid van citrien is 7 op schaal van Mohs.

Diamant:

De koning der edelstenen wordt hij ook wel genoemd. Toch is de samenstellingen van een diamant zeer eenvoudig. De diamant is dan ook de enige edelsteen die uit 1 element bestaat. Het bestaat uit zuivere koolstof die gekristalliseerd is door het gevolg van zeer hoge druk en temperatuur. Deze hoge druk en hitte vinden we alleen op 150 tot 200km diepte onder ons aardoppervlak. De diamanten vinden hun weg omhoog door vulkanische uitbarstingen.

Glans, lichteffect en kleur:

Diamant heeft een glanzende, glasachtige glans en is transparant of dicht. Naarmate de edelsteen transparanter is krijgt het invallende licht de kans om in de steen te schitteren. De meeste diamanten die geschikt zijn voor juwelen zijn transparant wit, champagne- of cognacbruin en geel of zwart.

Herkomst:

De belangrijskte vindplaatsen van diamant bevinden zich in Zuid-Afrika, Venezuela, Angola, Sierra Leone, Ghana en Rusland.

Hardheid:

De hardheid van de diamant is 10 op de schaal van Mohs.

Granaat:

De granaat is een edelsteen van een mineraal met een kubisch kristalstelsel, waarin de kleuren in als een palet in elkaar overgaan. Het woord granaat is afkomstig van het Latijnse woord granatus, wat refereert aan malum granatum, een granaatappel.

Glans, lichteffect en kleur:

Granaat heeft een glanzende, glasachtige glans en is transparant of opaak. De bekendste kleur granaat is donkerrood en naarmate de steen helderder is wordt de kleur warmer. Granaat is er ook in een pranje/gele kleur en heet dan spessartiet granaat of in een groene kleur, grossulaar granaat. Een heldere steen heeft een intense warme kleurbeleving.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van granaat zij India, Kenia, Madagaskar, Mozambique, Nigeria, Sri Lanka en Tanzania.

Hardheid:

De hardheid van de granaat is 6,5 tot 7,5 op de schaal van Mohs.

Ioliet:

Ioliet is een edelsteen die onder grote druk en hoge temperatuur tot stand komt in de aardkorst na een heel lange periode. Ioliet valt onder de groep cordieriet stenen. De meest voorkomende varianten zijn kleurloos of grijs of paars/geel. De mooiste edelsteenkwaliteit is meestal blauw en de naam ioliet is afgeleid van het griekse woord voor violet.

Glans, lichteffect en kleur:

Ioliet heeft een glasachtige glans en is doorzichtig tot doorschijnend. Ioliet kan een overloop van tinten blauw in zich hebben waardoor de steen ook wel tweekleurig kan zijn. Door de helderheid van de steen kan het licht fraai uitstralen en is de kleur of de tweekleurigheid heel goed zichtbaar.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van ioliet bevinden zich in Sri Lanka, Birma, Australië, Namibië, Brazilië en Tanzania.

Hardheid:

De hardheid van ioliet is 7 op de schaal van Mohs.

Kwarts:

Kwarts is een mineraal dat in verschillende vormen voorkomt. Bergkristal, amethist, melkkwarts, tijgeroog, agaat, chrysopraas en vuursteen zijn allemaal voorbeelden van kwarts. Wat ze gemeen hebben is de samenstelling: alle kwarts is opgebouwd uit een verbinding van silicium en zuurstof (SiO2) en heeft dezelfde kristalstructuur. Kwarts kan doorzichtig zijn (bergkristal), maar ook volledig ondoorzichtig (vuursteen) en het kan vele verschillende kleuren hebben. Kwartskristallen zijn herkenbaar aan de zeshoekige vorm met piramides aan de uiteinden. De meest voorkomende soorten Kwarts die gebruikt worden voor het maken van sierraden zijn rookkwarts, kersenkwarts, rozenkwarts en lemonkwarts.

Glans, lichteffect en kleur:

De edelstenen kwarts hebben een glanzende, glasachtige glans en zijn transparant op opaak. Kwarts komt in veel verschillende kleuren voor en doordat de edelstenen veel licht doorlaten, reflecteert het licht ingetogen in de edelsteen.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van kwarts zijn verdeeld over de hele wereld.

Hardheid:

De hardheid van kwarts is 7 op schaal van Mohs.

Labradoriet:

Labradoriet is een edelsteen uit de veldspaat familie. Labradoriet komt voor in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn geel en blauw op een grijzige achtergrond. Ook is er Labradoriet te vinden in de oranje tinten. Het kleurenspel van deze steen wordt veroorzaakt door talrijke plaatvormige in slijpsels die het licht breken. Dit wordt ook wel Labradoriseren genoemd.

Glans, lichteffect en kleur:

Labradoriet heeft een zijdeachtige glans en is niet doorzichtig. Labradoriet heeft een gemeleerd kleurenspel en het is net alsof het invallende licht van binnenuit de labradoriet straalt. Labradoriet heeft een chique, informele uitstraling.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van labradoriet bevinden zich in Australië, Madagaskar, Mexico, Rusland, Finland en de Verenigde Staten.

Hardheid:

De hardheid van de labradoriet is 7 op de schaal van Mohs.

Maansteen:

De maansteen is een edelsteen met een mysterieuze uitstraling. Eeuwenlang heeft hij de harten van alle liefhebbers van sieraden betoverd. Afhankelijk van hoe het licht dat erop schijnt, kan het zijn kleur veranderen. De Maansteen is genoemd naar de maan, vanwege de maneschijnachtige witte lichtglans en de zachte uitstraling. Maansteen bestaat uit laagjes kaliumveldspaat (orthoklaas) en natriumveldspaat (albiet).

Glans, lichteffect en kleur:

Maansteen heeft een glasachtige glans en is niet transparant. De maanachtige glans ontstaat doordat het licht tussen de veldpsaatlaagjes wordt gebroken. Hoe dunner de laagjes, hoe intenser dit effect. Hoe meer natrium in de steen, hoe blauwer de weerschijn van de glans. Bij beweging van de steen in het licht beweegt de reflectie mee.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van maansteen bevinden zich in Birma, Brazilië, India, Sri Lanka en de Verenigde Staten.

Hardheid:

De hardheid van de maansteen is 6 tot 6,5 op de schaal van Mohs.

Morganiet:

Morganiet is een zeldzame variëteit beryl, en wordt samen gevonden met verschillende tourmalijn soorten. In de collectie van het museum van Sint Petersburg bevind zich een ongeslepen ruwe morganiet van 5 kilo, ofwel 598,5 karaat.

Glans, lichteffect en kleur:

Morganiet heeft een glasachtige glans en is transparant. Morganiet is zalmroze tot roodroze steen met een zachte vriendelijke uitstraling. Deze steenkleur in combinatie met roségoud is een fraaie kleurenmatch die een chique uitstraling heeft.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van morganiet bevinden zich in Brazilië, Madagaskar, Mozambique, Zimbabwe, Namibië, China, Rusland, Kazachstan en Italië.

Hardheid:

De hardheid van morganiet is 7,5 tot 8 op de schaal van Mohs.

Onyx:

Onyx is een mineraal en een variëteit van het kwartssoort chalcedoon. Onyx bestaat uit tweekleurige nesosilicaten, waarbij de kleuren als lagen of banden met elkaar verweven zijn. Onyx is verwant aan agaat, een vierkleurige kwartsvariant. Er zijn verschillende soorten onyx, waarbij de basisnaam onyx normaal gesproken gebruikt wordt om een mineraal aan te duiden met witte en zwarte lagen. Daarnaast kennen we ook de sardonyx met witte en roodbruine (de kleur die sard genoemd wordt) lagen en carneool of carneoolonyx (vuurrode en witte lagen). De helemaal zwarte Onyx is de meest gewilde variant, maar ook de meest zeldzame vorm.

Glans, lichteffect en kleur:

Onyx heeft een zijdeachtige glans en is niet transparant. De meest gebruikte onyx is zwart en de weerkaatsing van het licht maakt een krachtig statement.

Herkomst:

De belangrijskte vindplaatsen van onix bevinden zich in Argentinië, Brazilië, Madagaskar, uruguay, Pakistan en de Verenigde Staten.

Hardheid:

Hardheid van onix is 6,5 tot 7 op schaal van Mohs.

Peridot:

De edelsteen peridot is alleen in de kleur olijfgroen (geel groen tot bruin groen) te vinden. De meest fraaie peridot edelstenen vertonen een gele of bruine ondertoon. De kleur groen wordt veroorzaakt door ijzer in de samenstelling. Peridot is een edelsteen met een erg sterke dubbelbreking (0.036) en dit is soms met de loep al goed te zien, wat zorgt voor een intensieve kleurbeleving van deze edelsteen. Deze edelsteensoort is voor het eerst beschreven in 300 voor Christus en werd gevonden op het St. Johns eiland (Zabargad) in de Rode Zee. De Egyptenaren noemde deze edelsteen ook wel de edelsteen van de zon.

Glans, lichteffect en kleur:

Peridot heeft een glasachtige glans en is transparant. Door de breking van het licht in deze edelsteen komt de kleur groen erg fraai tot zijn recht.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van peridot bevinden zich in Myanmar, China, Arizona, Brazilië, Australië en Pakistan.

Hardheid:

De hardheid van peridot is 7 op de schaal van Mohs.

Rhodoliet:

Rhodoliet is een granaatsoort die ook wel pyroop wordt genoemd. Deze edelsteen wordt vooral gevonden om er juwelen mee te maken.

Glans, lichteffect en kleur:

Rhodoliet heeft een glasachtige glans en is transparant. De kleuren zijn intensief dieprood of paars en het licht neemt mooi de kleur op van de edelsteen en straalt op een ingetogen manier een sterke kleur uit.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van rhodoliet bevinden zich in Brazilië, India, Madagascar, Sri Lanka, Tanzania, USA, Zambia.

Hardheid:

De hardheid van rhodoliet is 7,5 op de schaal van Mohs.

Rhodoniet:

Rhodoniet is een edelsteen die gevormd wordt uit een kwarts dat mineralen in zich heeft gebonden zoals ijzer, mangaan, magnesium en calcium. De naam rhodoniet is afgeleid uit het grieks, rhodon betekent roze. Rhodoniet wordt het meest gevonden in een niet transparante uitvoering waarin zwarte spikkels zitten. Transparante rhodoniet is zeer zeldzaam.

Glans, lichteffect en kleur:

Rhodoniet heeft een glasachtige glans met een onderliggende parelmoerglans. De kleur van rhodoniet is meestal rozenrood, maar er zijn ook andere kleuren zoals geel, roze of bruin. Doordat er enige melange is de kleuren zit heeft rhodoniet een fraaie informele uitstraling.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van rhodoniet bevinden zich in Alaska, Canada, Brazilië, Mexico, Peru, Australië, Japan, Indonesië, India, Tanzania en Madagaskar.

Hardheid:

De hardheid van rhodoniet is 6 op de schaal van Mohs.

Tijgeroog:

Tijgeroog is een kwartssoort heeft met een verkiezeling van insluitsels. Het is een edelsteen waarin het kwartsmineraal is vermengd met veel ijzerverbindingen die geoxydeerd zijn in een vezelige structuur.

Glans, lichteffect en kleur:

Tijgeroog heeft een zijdeachtige glans en is niet transparante edelsteen. Tijgeroog heeft een streepstructuur van bruin tot geelbruin en goudtinten. Het licht reflecteert met een effect dat doet denken aan een kattenoog, en dat effect beweegt mee met de invalshoek van het licht.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van tijgeroog bevinden zich in Afrika, India, Mexico, Australië en Californië in de USA.

Hardheid:

De hardheid van tijgeroog is 7 op de schaal van Mohs.

Topaas:

Topaas is een echt edelsteenmineraal en wordt gevonden in verschillende kleuren. De pure vorm van topaas is wit en vanwege de fraaie schittering werd topaas vroeger vaak verward met diamant. Veel koningshuizen in Europa bevatten juwelen met topaas waarvan men dacht dat het diamanten waren.

Glans, lichteffect en kleur:

Topaas heeft een glanzende, glasachtige glans en is transparant. Topaas komt voor in wit maar ook in andere kleuren doordat er in de natuur “verontreinigingen” in de edelsteen voorkomen. Door topaas te verhitten kunnen de kleuren worden beinvloedt. Daar is de london blue topaas met een mooie diepblauwe kleur een sprankelend voorbeeld van. Door de helderheid van de stenen speelt het licht rijk en krijgt de steen een koninklijke uitstraling.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van topaas bevinden zich in Brazilië, Nigeria, Thailand, Japan, Australié, Rusland, Pakistan, Madagaskar, Mexico, Myanmar, Sri Lanka, Zimbabwe en de Verenigde Staten.

Hardheid:

De hardheid van topaas is 8 op de schaal van Mohs.

Turqoise:

Turqoise is een kwarts met insluitsels van de metalen koper en alluminium die geoxydeerd zijn in deze edelsteen. De naam Turqoise komt voort uit hel land waar de steen het eerst naar Europa werd verhandeld, namelijk Turkije. Ondertussen staat turqoise ook bekend als een variant van de kleur blauw.

Glans, lichteffect en kleur:

Turqoise heeft een wasachtige glans en is niet transparant. De bekendste kleur turqoise is lichtblauw en heeft nagenoeg altijd een vlekkerige uiterlijk. Hierdoor heeft iedere turqoise edelsteen zijn eigen unieke informele uitstraling.

Herkomst:

De belangrijkste vindplaatsen van Turqoise bevinden zich in Arizona, Mexico, Tibet, Birma, China, Polen en Israël.

Hardheid:

De hardheid van turqoise is 5 tot 6 op de schaal van Mohs.