Jarrèl Story

Jarrèl Exclusive Jewelry is opgericht in 1974, in het chique Haren, net onder de rook van Groningen. De oprichtster was een energieke en zelfbewuste dame met een passie voor sieraden. Met haar ondernemersgeest reisde ze af naar Italië en bezocht ze daar juwelenbeurzen. Ze zocht naar sieraden die onderscheidend waren en die door vrouwen en voor vrouwen werden ontworpen. Verder was het een voorwaarde voor haar dat alles wat de naam Jarrèl krijgt, wordt gemaakt van goud met echte edelstenen. Wat zij als zelfstandige vrouw belangrijk vond was er keuze moest zijn voor de draagster van haar sieraden. Zo vond zij het vanaf de oorsprong van het merk Jarrèl al belangrijk dat ieder sieraad gemaakt kon worden in drie kleuren goud, namelijk geel-, rosé- en witgoud. Daarnaast zocht zij bij de ontwerpen die zij liet maken een grote variatie aan edelstenen, waarbij kleur en uitstraling bepalend waren.

Vanaf de oprichting in 1974 heeft ze heel Nederland afgereisd om haar Jarrèl sieraden te verkopen. Dat gebeurde vooral op beurzen in kasteeltjes en op fairs die thema’s hadden waar ze haar doelgroep zou treffen. De klanten van Jarrèl waren zelfstandige en zelfbewuste vrouwen die hun eigen sieraden kochten. Met het succes van Jarrèl bouwde ze een netwerk op van consulentes door heel Nederland, die kleinschalige evenementen organiseerden waar ze haar verkoop verder kon uitbreiden.

Met de passie en het ondernemerschap van deze dame is een echt merk ontstaan. Een royale keuze in modellen van sieraden, leverbaar in iedere gewenste kleur goud en met de mogelijkheid van een persoonlijke keuze van edelstenen.

In 2010 besloot ze te stoppen met haar werk, het reizen werd te veel voor haar. Toen is het merk overgedragen aan haar dochter die vanuit Amsterdam ging werken. Veel centraler in Nederland en dichterbij de meeste klanten van Jarrèl. In 2011 ontstond het plan om Jarrèl via juweliers te gaan aanbieden. Juweliers zijn bij uitstek de specialisten die een mooi sieradenmerk kunnen presenteren en verkopen. Tegelijkertijd is het merk voor een groter publiek constant bereikbaar. Toen werd de daad bij het woord gevoegd en werd het merk overgedragen aan de volgende eigenaresse.

Landelijk werden er verkooppunten geopend en het merk bleef zichzelf. Het idee van 1974 pastte perfect in de manier van werken van de moderne juweliers. In de jaren die volgden werd het voor de nieuwe eigenaresse steeds lastiger om de ontwikkelingen die het merk nodig heeft bij te houden. Zij ging op zoek naar opvolging voor Jarrèl door een gepassioneerde ondernemer. De meeste kandidaten met wie ze gesprekken voerde waren in haar oordeel niet geschikt om in de geest van het merk Jarrèl het bedrijf over te nemen. Eind 2019 kwam er overeenstemming met Leyendijk en Mulder juweliers, gevestigd in Haren, onder de rook van Groningen.

Het merk Jarrèl Exclusive Jewelry is weer terug in de plaats van de oorsprong. Leyendijk en Mulder zijn nu de eigenaren. Er is uren, dagen- en wekenlang gesproken met de oprichtster van Jarrèl waarbij herinneringen zijn opgehaald en gezamelijk naar de toekomst werd gekeken. De keuze voor modellen in 14 karaat geel-, rosé- en witgoud en een ruime persoonlijke keuze in edelstenen is en blijft het uitgangspunt. Het is tijd voor vernieuwing van de collecties en om met aandacht en passie het merk onder de aandacht te brengen die past bij deze tijd.

In het jaar 2020 is er door tal van beperkende maatregelen vertraging gekomen in de uitwerking van de plannen, maar de eerste stappen zijn gezet. Er zijn fantastische nieuwe collecties, prachtige fotografie en een nieuwe website die de sfeer en beleving van Jarrèl heel fraai weergeeft.